СамокоВест

Ани Йовева пред БНТ2: Човек трябва да узрее за изкуството на българската шевица

Споделете ни в

Изкусната майсторката на дантели и шевици Ани Йовева бе гост на предаването „Часът на зрителите“ по БНТ2. С очарование и усмивка тя представи пред многобройната зрителска аудитория на телевизията красотата на българската шевица, изяществото и магията на шитата дантела, раждането на гоблена от дизайна до изработката. „Майсторката на шевици смята, че красотата е навсякъде и българката умее да я открива и прилага в живота си“, представи гостенката си водещата Дона Петкова. Тя предложи Ани да представи града, в който живее. Талантливата самоковка разкри обичта си към града, заради съчетанието на планината с културата на града, с традициите, с невероятната природа и неговите хора, които малко трудно могат да се опишат. Чешити. Навремето Самоков е бил много буден. Възрожденски град. Сега е малко позаспал, но е възможно при определени ситуации и обстоятелства отново да се запали искрата на възраждането.

А със своята обич и отдаденост на красотата на самоковските шевици и дантели, Ани от години насам определено пали тази искра.  Още 11-12 годишна започва да плете на една кука, под вещото ръководство на нейната баба. Тя я въвежда и в първите стъпки на шитата дантела. Носи гените и на двата си рода. Умението да плете и везе от едната си баба, а от другия род от дядо си, който е рисувал. От него е наследила креативността.

Ани представи изработени от нея шал и няколко кенарени ризи, уникални със своите шевици и елементи от шита дантела. Шалът е украсен с типичната самоковска шита дантела, допълнена и дообогатена от изкусната майсторка с различни цветове конци и мънистени орнаменти. Първообразът е взет от ръкави на риза, кошуля, както се казва в самоковския край. Тайната на красивата шита дантела е в нейната равномерност, обясни изяществото на изработката  Ани. За съжаление в България прекрасното изкуство на шитата дантела  към момента се владее и упражнява едва от 10-15 майстори. Колекцията от кенарени ризи бе наистина запленяваща. Изработени от автентичен, ръчно тъкан кенар, богато украсени с дантели и шевици, ризите на Ани са прекрасни образци на това изкуство. Дефектът, нанесен от времето върху едната от тях (автентична самоковска женска риза) през таланта и сръчните ръце на Ани Йовева се бе превърнал в ефект. На мястото на изтънелия кенар се бе появила, богато везана и цветово обвързана с плата, изящна българска шевица.

Когато започва да учи художествени занаяти, Ани не харесва особено шевиците. Даже си мисли, каква е тази шарения, споделя тя. Явно, човек трябва да узрее за това изкуство. Защото преди десетина години открива красотата на българската шевица. Всеки регион има своята специфика и обаяние, но предпочитаните от Ани Йовева образци са от самоковския и дупнишкия край. Тези шевици се отличават с особен чар, каза тя. Те са цели композиции, които си стоят завършено, било с геометрични или с флорални мотиви. Съвременните майсторки съчетават в творенията си автентичното с модерното. Иначе това изкуство ще се загуби, ако не намери място в съвременния бит. Това са чисто женски умения. Ние сега го превръщаме в занаят, за да остане във времето. Ако не може да носи доходи на тези, които го упражняват то ще изчезне, подчерта Ани.

Талантливата самоковка представи и първото списание на Работилница „Седянка“. Тя посочи, че се подготвя и следващия брой. Идеята е списанието да съдържа шевици, открити от членовете на Работилницата и да не са публикувани никъде до момента. Направени  са схеми и възстановки – ушити са отново от майсторките на Работилницата. В подготовката на списанието се включват много хора и първоначалната идея да издадат една брошурка, вече отива към периодично издание. Членовете на Работилница „Седянка“ са около 25, а във фейсбук групата – над 6 600. Целта на „Седянка“ е да се запазят уникалните женски умения на българката. Постиженията на групата излизат от виртуалното пространство по време на един от празниците на град Велико Търново, когато няколко от членовете на Работилницата откриват първата си изложба. Последствие участват в борсата „Културен туризъм“ и от тогава са постоянни гости на старопрестолния град.

Ани представи изработени с шита дантела бижута и „кожухчета“ на коледни играчки. Разказа за своята връзка и любов към гоблена – от дизайна, през окомплектовката, до изработката и готовото творение. Започва с няколко гоблена по самоковски пейзажи, а вече са десетки. Разказа историята на създаването на изключително въздействащия гоблен с образа на Богородица с младенеца. Разкри техниката на изработка на ореолите на Божията майка и невръстния Христос. Тя се нарича блекуърк.

Своите умения Ани Йовева предава и на младите поколения, и на жени, запленени от магията на българската шевица и дантела. В тази насока тя работи по два проекта. Първият с деца от училището в село Широки дол. Но след закриването му, работата с децата се прекъсва. По втория, посветени в изкуството  на иглата са група жени от Самоков, а няколко от тях уверено са се устремили към нивото на майсторките.

На изпроводяк, каквато е традицията на предаването, Ани нарисува детайл от самоковска шевица. Тя обърна внимание на приликата със статуетката на Богинята майка Кибела, която се намира на станция Сердика в Софийското метро.

Така представи  пред камерата на БНТ2  своите женски умения изкусната майсторка на шевици и дантели Ани Йовева, за която творчеството започва като хоби, но все повече се превръща в професия.

Вижте цялото виедо.