СамокоВест

Алекс Алексиев пред Faktor.bg: Да благодарим на Путин – събуди НАТО, за да опазим България

Споделете ни в

putin ukrainaКремълските платени лакеи и агенти у нас са една продажна сган, без национално чувство, а народът ги нарича „червени боклуци“. В България винаги е имало национални предатели, но се съмнявам, че някой ще потърси сметка на Орешарски и компания. Сънародниците турци да разберат, че всеки глас за ДПС е вот за Пеевски и за български мошеници и турски ченгета, чиято единствена цел е грабеж. „Независима България” ще участва на предстоящите избори, искаме паметник на героите от Майдана, казва в специално интервю за Faktor.bg от САЩ известният анализатор и патриот
– Г-н Алексиев, непосредствено след европейските избори бе последното ни интервю с вас, а политическият пейзаж се промени драстично в България, Русия и в цяла Европа. Къде да поставим акцента в тези промени?
– Най-важното безспорно е фактът, че Вашингтон директно обвини Путин като виновен за трагедията със сваления над Украйна малайзийски самолет и заедно с ЕС наложи наистина строги санкции на Русия. Да те смятат за съучастник в такова варварско престъпление е много сериозна обществена присъда и аз не виждам как Путин може лесно да се измъкне. Този човек е свършен като знакова фигура в света. От друга страна, санкциите неминуемо ще доведат до жестока криза на руската икономика и бързо влошаване на благосъстоянието на руснаците. Съвсем скоро ще стане ясно, че руската политика в Украйна е пред пълен крах и за това е виновен Путин.
– Но той е много популярен в Русия – с рейтинг от над 80% в момента?
– Немците също бяха влюбени в Хитлер и всички знаем как свърши това. Ще припомня още, че Путин имаше подобен рейтинг след войната с Грузия през 2008, но той веднага се срина след кризата през 2009.
– Кои от международните санкции са най-опасни за Русия?
– Тези, които забраняват достъпа до западни технологии в нефтено-газовият сектор и тези, които правят финансирането от Запад невъзможно. И двете са в момента забранени. За да разберете какво значи това, ще ви припомня, че руските нефто-газови ресурси, които са най-вече в Западен Сибир, са доста изчерпани и големият потенциала, който съществува, е в много по-трудни и скъпи региони като Арктика, дълбоко морски сондажи и в шистовите находища на така наречения Баженов басейн. Всички тези технологии са западни и най-вече американски и затова са предмет на санкции в момента. Освен това, според едно руско изследване, за да запази сегашното си производство Русия се нуждае от един трилион долара нови инвестиции в сектора през следващите 15 години. Само за двата газопровода – „Южен Поток” и „Силата на Сибир”, им трябват съответно $70 и $100 млрд. Те просто няма от къде да дойдат. И вместо да видят в какво тресавище са влезли, тези умници плашат Европа, че щели да вдигнат цените на енергията. Ако някой искаше сериозно да навреди на Русия, едва ли би могъл да измисли по гениален план от този на Владимир Путин и неговата фашистка клика в Кремъл.
– Преди няколко месеца прогнозирахте пред Faktor.bg, че не е изключено Москва и режимът на Путин да се опитват да дестабилизират България. Преди дни германското разузнаване потвърди в секретен доклад това ваше съмнение, какви опасности реално ни дебнат от Кремъл, как да отреагира България?
– Не съм запознат с това изследване, но тази констатация на службите въобще не ме учудва. Имперска Русия, независимо от това дали е царска или комунистическа, винаги е гледала на България като на задунаѝска губерния или както са ми казвали не веднъж в Москва: „Курица не птица и Болгария не заграница”. За съжаление техните многобройни платени лакеи и агенти у нас винаги са се престаравали да докажат на кремълските си господари, че това е наистина така. Това е една продажна сган, на която напълно и липсва всякакво национално чувство. Нашият народ с право ги характеризира като „червени боклуци.“ Достатъчно е да погледнете какво направи последното правителство. За една година то успя да ни профилира наистина като троянски кон на Кремъл в Европа и напълно да унищожи интереса на западните инвеститори към България, да не говорим за правителствената корупция, която те издигнаха в самоцел на управлението си.
– Трябва ли да се търси отговорност от проваленото правителство на Орешарски и от някои министри за предателство на националните интереси в полза на Москва – такива са проектите „Южен поток”, Седми блок на АЕЦ, КТБ – ВТБ и т.н.?
– На нас национални предатели никога не са ни липсвали, но аз се съмнявам, че на някои ще се потърси сметка. Каква по-голяма национална измяна може да има от опитите на комунистическия режим да заличи България от картата на света като я направи съветска република? Коѝ беше наказан за това?
– Тогава какво може да очакваме от бъдещето – старата песен на нов глас ли – както казва народът?
– Може би ще ви изненадам, но аз съм оптимист. Пълният провал на Руския – нео-империализъм в Украйна, е това, което геополитиците наричат парадигматична промяна. Европейските илюзии за Русия като ‚партньор‘ се срутиха заедно с взривения пътнически самолет над Украйна и едва ли скоро ще се съживят. Руската агресивност и брутално незачитане на международните норми на поведение събуди НАТО за заплахата от Изток и неговата отговорност за националната сигурност на Източна Европа. За това трябва да благодарим на Путин. Същото важи и за енергийната сигурност на Източна Европа, която за първи път стана важен фокус на Европейския съюз и ще стане реалност доста скоро. Украйна, Молдова и Грузия твърдо са поели своя път на Запад, докато Русия се маргинализира като фактор в Европа и е на път да стане държава-парий. За България това разместване на пластовете е също така позитивно. Трите управляващи партии – БСП, ДПС и Атака, които ревностно обслужваха интересите на Путин и Сие, се компрометираха пред обществото и пред част от техните собствени избиратели. БСП е в процес на разпадане, който едва ли може да се спре, докато не се появят лидери със социалдемократично мислене. Един Кадиев не е достатъчен. ДПС пък се показа на всички в цялото си мафиотско величие, като партия на български мошеници и турски ченгета, чиято единствена цел е икономически грабеж. Дано нашите турски сънародници разберат, че всеки глас за ДПС в момента е вот за Пеевски и нищо добро няма да им донесе. Изборите през октомври са ключови и аз се надявам, че те могат да станат преломен момент за страната.
– Какви са вашите лични политически планове, поставихте началото на нова дясна партия – „Независима България”? Ще участвате ли в изборите?
– Това е по дълга тема, но краткият отговор е „Да”. Както знаете аз и мои съмишленици работим за учредяване на Движение „Независима България” като нова политическа формация и истинска дясна партия, каквато в България няма в момента. Ние сме решили да участваме в изборите по един или друг начин и съвсем скоро ще чуете конкретни новини по този повод. Междувременно, в момента, в които служебното правителство е готово, нашето Движение официално ще апелира към президента Плевнелиев да предложи кандидатурата на Филип Димитров за шеф на външните работи на ЕС. По интелект, международен опит и морал Филип е с класи над кандидатите, които се спрягат досега и е краѝно време България да бъде представлявана в Европа от хора от неговия ранг. Освен това, тази седмица започваме проект за увековечаване на паметта на героите от Майдан в София и се надявам, че всички свободомислещи българи ще се присъединят към нас.Свободата е неделима и тези младежи дадоха живота си и за нашата свобода. Най-малкото, което им дължим, е нашата почит.
Интервю на Стойко Стоянов